Skrzep bogaty w białko

Może się zdarzyć, że. przy pobieraniu krew skrzepnie w mieszalniku tworząc zestalony skrzep bogaty w białko. Mieszalnik taki należy umyć płynem do trawienia białek, jakim jest np. mieszanina chromowa lub rozcieńczony wodorotlenek sodowy czy potasowy, zanurzając go w płynie na 24 godziny. Po takim myciu i usunięciu skrzepu nie wolno zaniedbać bardzo dokładnego wypłukania mieszalnika wodą destylowaną. Do przetykania światła pipetki używa się końskiego włosia.

Umytych mieszalników nie wolno suszyć w termostacie lub suszarce, gdyż w ten sposób niszczy się podziałkę i mieszalniki ulegają rozkalibrowaniu. Po pracy powinno się również wygotować gumki z ustnikiem, względnie zdezynfekować je alkoholem. Niedopuszczalne jest używanie tej samej gumki przez różne osoby, bez dezynfekcji. 5.

Jeżeli zachodzi potrzeba kontroli wycechowania mieszalników, wykonuje się ją następująco: do suchego mieszalnika naciąga się rtęć najpierw do znaczka 1, a nas-tępnie do znaczka 101, ważąc za każdym razem mieszalnik napełniony oraz mieszalnik pusty. Stosunek obu oznaczonych ciężarów rtęci (po odjęciu wagi pustego mieszalnika) powinien wynosić w tym przypadku 1:101.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *