Przerywamy proces tworzenia się kwaśnej hematyny

Po upływie tego czasu przerywamy proces tworzenia się kwaśnej hematyny, rozcieńczając zawartość probówki wodą destylowaną. Wodę destylowaną dodaje się stopniowo, dokładnie mieszając bagietką zawartość probówki, do momentu uzyskania jednolitego zabarwienia badanej próbki krwi i wzorca barwnego. (Uważać, aby

nie przebić bagietką dna probówki, co się niejednokrotnie zdarza na początku praktyki. Po wyjęciu bagietki sprawdzić, czy spłynął z niej do probówki cały płyn, w przeciwnym razie powstaje znaczny błąd pomiaru).

Kontrolę zabarwienia przeprowadza się podnosząc hemoglobinometr do wysokości oczu, pod światło. Przy jednolitym zabarwieniu badanej próbki i wzorca odczytany na skali wg dolnego menisku poziom cieczy stanowi wynik badania. Wartość odczytów wykonywanych przy sztucznym świetle należy obniżyć o 0,08.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *