Pas bibuły

Pas bibuły nałożony na środkową powierzchnię aparatu zanurzany jest końcami w oddzielnych wanienkach wypełnionych roztworem buforowym o określonym pH. Bibuła nasycona tym roztworem musi pozostać wilgotna w czasie trwania całego pomiaru. W tym celu całość aparatu pokrywa się płytą szklaną lub z pleksiglasu, zabezpieczającą przed parowaniem bufom i wysychaniem bibuły. Do każdej z wanienek podłączona jest elektroda o odmiennym ładunku, przez co powstaje pomiędzy nimi aktywne pole elektryczne, obejmujące również obszar nasyconej buforem bibuły.

Bibułę tnie się na równoległe paski szerok. 3-3,5 cm, dług. ok. 30 cm. W odległości 3 cm od środka bibuły, w kierunku wędrówki białek, w ściśle określonym miejscu, nakłada się kroplę bada-nego, odpowiednio przygotowanego roztworu Hb białka Hb rozpoczynają w polu elektrycznym wędrówkę do odpowiednich biegunów. Wędrówka cząsteczek białka jest tym szybsza, im większy jest ich ładunek elektryczny. W określonym czasie grupują się wzdłuż linii wędrówki skupienia białka

o różnorodnych cechach, tworząc na powierzchni bibuły tzw. plamki, charakterystyczne w swym rozmieszczeniu dla określonego rodzaju białka. Po ukończeniu wędrówki (dla różnych układów badanych czas ten jest zmienny) zdjęty z aparatu arkusz bibuły poddaje się dalszemu opracowaniu przy zachowaniu ściśle określonych warunków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *